Utbildning för kökspersonal
Med vår djupa kunskap och långa erfarenhet inom området kan vi ger er kunskapen att konsistensanpassa och näringsberika matsedeln till rätt behov. Gå vår fördjupande grundutbilning, eller låt oss komma till er för intensivutbildning eller kökssittning.Utbildning till kökspersonal
Grundutbildning
Konsistensanpassad mat och berikade måltider.
Ca 3 timmar (Ca 30 minuter teori och därefter workshop med matlagning). Information om dysfagi och dess symptom.
• Genomgång av konsistenserna utifrån Konsistensguiden.
• Hur tillagas de olika konsistenserna på ett tilltalande sätt. Tips och idéer.
• Varför och när behöver maten vara berikad.
• Praktisk matlagning och workshop med stort fokus på smak och utseende samt hur variation skapas.
Konsistensanpassning av Er matsedel hjälper vi till med innan utbildningens start.
Målgrupp: Kökspersonal inkl kökschef, kostchef, vikarier och helgpersonal.
Kontakta ert ombud på Special Foods för anmälan till nästa kurstillfälle.
--
Intensivutbildning
Utbildningen lämpar sig som repetition av grundutbildning eller när personalen redan har viss kunskap i ämnet.
45 min - 1 timme.
• Information om dysfagi och dess symptom.
• Genomgång av konsistenserna utifrån Konsistensguiden.
• Varför behövs olika konsistenser och vad skiljer dem åt?
• Hur tillagas och serveras konsistenanpassad mat på bästa sätt?
• Berikning.
• Provsmakning.
Målgrupp: Kökspersonal inkl kökschef, kostchef, vikarier och helgpersonal.
Kontakta ert ombud på Special Foods för anmälan till nästa kurstillfälle.
--
Kökssittning
(Rekommenderas 1-2 månader efter grund- eller intensivutbildningen).
Ca 30 min.
• Uppföljning med tips och råd.
• Vad är bra och vad är mindre bra.
• Vi reder ut frågor.
Målgrupp: Kökspersonal inkl kökschef, kostchef, vikarier och helgpersonal.
Kontakta ert ombud på Special Foods för anmälan till nästa kurstillfälle.
Våra utbildningar är kostnadsfria. Däremot tar vi ut en avgift på 500 kr/person om någon uteblir.
Utbildning till vårdpersonal
Grundutbildning
Konsistensanpassad mat och berikade måltider.
2-3 timmar.
• Genomgång av dysfagi och dess symptom.
• Genomgång av konsistenserna utifrån Konsistensguiden.
• Vem avgör när konsistensanpassad mat behöver sättas in, hur gör ni?
• Hur serverar vi konsistensanpassat på bästa sätt?
• Konsistensanpassad frukost och mellanmål.
• Måltidsordning och måltidsmiljö.
• Energibehov och berikad mat.
• Provsmakning.
Målgrupp: All vårdpersonal (sjuksköterskor, undersköterskor, kostombud, dietist, logoped, arbetsterapeut och läkare). Vi ser helst att så många yrkesgrupper som möjligt kan närvara inklusive en representant från köket för bästa resultat.
Kontakta ert ombud på Special Foods för anmälan till nästa kurstillfälle.
--Intensivutbildning
(utbildningen lämpar sig som repetition av grundutbildning eller när personalen redan har viss kunskap i ämnet).
45 min - 1 timme.
• Information om dysfagi och dess symptom.
• Genomgång av konsistenserna utifrån Konsistensguiden.
• Varför behövs olika konsistenser och vad skiljer dem åt?
• Hur tillagas och serveras konsistenanpassad mat på bästa sätt?
• Berikning och mellanmål.
• Provsmakning.
Målgrupp: All vårdpersonal (sjuksköterskor, undersköterskor, kostombud, dietist, logoped, arbetsterapeut och läkare). Vi ser helst att så många yrkesgrupper som möjligt kan närvara inklusive en representant från köket för bästa resultat.
Kontakta ert ombud på Special Foods för anmälan till nästa kurstillfälle.
--Berikade måltider och Näringstäta mellanmål
Ca 45 min - 1 timme
• Energi- och näringsbehov.
• Hur berikas maten med bibehållen smak.
• Måltidsordning och nattfasta.
• Tips på näringstäta mellanmål.
• Provsmakning.
Målgrupp: All vårdpersonal (sjuksköterskor, undersköterskor, kostombud, dietist, logoped, arbetsterapeut och läkare). Vi ser helst att så många yrkesgrupper som möjligt kan närvara inklusive en representant från köket för bästa resultat.
Kontakta ert ombud på Special Foods för anmälan till nästa kurstillfälle.
--Webbaserad utbildning ‘Mat vid dysfagi’
Ca 1 timme totalt. Utbildningen är indelad i 5 delar. Dessa behövs inte göras samtidigt. Enkelt att logga in på nytt eller registrera sig som ny användare.
• Nutrition och konsistensanpassad mat.
• Näringsämnen.
• Måltidsordning, mellanmål, berikning.
• Konsistensanpassad mat.
• Konsistensguiden.
Målgrupp: Studenter på högskola/universitet, kökspersonal och vårdpersonal, andra som kommer i kontakt med personer som antingen riskerat att bli undernärda/är undernärda eller behöver konsistensanpassad mat.
Gå in på http://matviddysfagi.luvit.se
Varje avsnitt tar i genomsnitt 10 minuter.