Konsistensanpassad mat vid dysfagi

Vid tugg- och sväljsvårigheter (dysfagi) är det viktigt med konsistensanpassad mat som exempelvis timbaler för att garantera att man får i sig tillräckligt med mat och näring. Här har vi samlat information om dysfagi, vad det kan bero på, vanliga symptom och viktiga saker att tänka på rörande kosten. Ta även del av goda recept som är anpassade för tugg- och sväljsvårigheter samt små tips för att öka matglädjen.
Konsistensanpassad mat vid dysfagi

Vid tugg- och sväljsvårigheter (dysfagi) är det viktigt med konsistensanpassad mat som exempelvis timbaler för att garantera att man får i sig tillräckligt med mat och näring. Här har vi samlat information om dysfagi, vad det kan bero på, vanliga symptom och viktiga saker att tänka på rörande kosten. Ta även del av goda recept som är anpassade för tugg- och sväljsvårigheter samt små tips för att öka matglädjen.

Öka aptiten med små enkla tips!

  • Duka vackert.
  • Skapa en trevlig måltidsmiljö.
  • Börja gärna måltiden med en liten aptitretare.
  • Lägg upp en liten portion och ta hellre om än att lägga upp för stor portion från början.
  • Kom ihåg tillbehören.
  • Servera rikligt med sås, gärna berikad.
  • Lägg upp maten vackert och dekorera även om dekorationen ej äts upp.
  • Tänk på att servera dryck i rätt konsistens.
  • Servera ytterligare mat och dryck om så önskas.
  • Sitt bekvämt.
  • Ät mellanmål ofta, gärna 3-4 per dag.
  • Servera små portioner och berika maten med t ex grädde, smör och Berikning Majsvälling.

Vad är dysfagi?

Dysfagi, ett samlingsbegrepp för tugg- och sväljsvårigheter, innebär svårigheter att tugga eller att svälja mat och dryck vilket kan leda till minskad aptit och näringsbrist eftersom man inte får i sig tillräckligt med mat.

Dysfagi kan bero på åldersförändringar, demens, stroke, neurologiska sjukdomar, cancersjukdomar, medfödda handikapp, olycksfall, dålig tandstatus eller infektioner m.m. Det kan ta sig i uttryck på flera olika sätt som svårigheter att hantera och bearbeta mat och dryck, hosta i samband med måltid, svårigheter att svälja mat och dryck, känsla av att maten fastnar eller att det gör ont när man äter. Det leder även ofta till viktnedgång och nedsatt allmäntillstånd då orken tryter och aptiten minskar.

Att få i sig tillräckligt mycket mat och näring är en livsnödvändighet för att vi ska hålla oss friska och må bra. Det är därför väldigt viktigt att tidigt bromsa den negativa utvecklingen som sker när aptiten och näringsintaget minskar och servera näringsriktig och energirik mat med rätt konsistens som ger tillbaka matglädjen.