Hur ska jag tänka kring matens klimatpåverkan?
Det är ingen konst att laga god och klimatsmart mat. Vissa livsmedel belastar klimatet mer än andra. Därför är det bra att helt enkelt dra ner på dem om du vill minska klimatpåverkan. Till exempel har rött kött oftast högre klimatpåverkan. Vegetariska proteiner från bland annat baljväxter har ännu lägre klimatpåverkan.Varför klimatberäknar vi?
Vi vill göra framtiden grönare med god mat som är bra för vår omvärld. Som livsmedelsföretag är vi medvetna om att framställningen av maten har påverkan på klimatet och att vi kan göra skillnad. Vi vill också att det ska vara lätt för dig att göra skillnad, därför har vi börjat klimatberäkna alla våra recept och tagit fram vårt gröna löv som vi sätter på våra klimatsmarta recept.Vad innebär vår klimatberäkning?
Varje ingrediens har ett klimatvärde och summan av alla in- gredienserna ger ett värde som anger klimatavtryck i form av kg CO2e* per portion. Det gröna lövet betyder att vi har beräknat receptets klimatavtryck samt att värdet är 2,4 eller lägre. För att göra det enkelt för dig graderar vi dem i tre olika kategorier – bra, bättre, bäst.Hur klimatberäknar vi våra recept?
För alla klimatberäknade recept har vi undersökt hur stort klimatavtryck en portion av receptet ger i form av kg CO2e*. Vid beräkningen av receptets totala klimatavtryck utgår vi från de enskilda råvarornas klimatavtryck.
Data på klimatavtryck per råvara kommer från RISE:s (Research Institutes of Sweden) klimatdatabas. Det är en bred databas över livsmedelskonsumtionen i Sverige. I klimatdatabasen har livscykelanalyser för Livsmedelsverkets 2000 neutrala produkter sammanställts. Denna livscykel sträcker sig från odlingen eller uppfödningen fram till att livsmedlet lämnar fabriken. Klimatavtrycket i databasen beräknas som kg CO2e* per kg produkt.
Klimatavtrycket från förpackning, transport från producent till slutkonsument samt tillagning för servering är inte inräknat. Däremot har olika produktionssätt olika värde i databasen, exempelvis har tomater som odlats i växthus ett annat värde än frilandsodlade tomater.
När vi klimatberäknar våra recept och en råvara har flera värden, som i fallet med tomater, har det lägsta värdet använts. Dock har vi valt att inte använda värden för ekologiska produkter.
*Koldioxidekvivalenter eller CO2e är ett mått på utsläpp av växthusgaser. Eftersom olika växthusgaser har olika stor påverkan räknas de om till koldioxidekvivalenter för att ge ett samlat och jämförbart värde.