Risgrynskaka med jordgubbssås och vispad grädde

Risgrynskaka med jordgubbssås och vispad grädde

Klimatberäknat lågt C02e värde.
Läs mer om vår klimatberäkning här.

INGREDIENSER

Välj antal portioner

  • Fruktig risgrynskaka à140g
  • Ris
    2 dl
  • Mjölk
    800 g
  • Kranvatten
    4 dl
  • Salt
  • Ägg
    5 st
  • Strösocker
    75 g
  • Vispgrädde
    100 g
  • Rivet skal av citron alt citronsaft
    1 st
  • Kardemumma, mald
    6 g
  • Jordgubbssås
  • Kranvatten
    6 dl
  • Potatismjöl
    5 tsk
  • Socker
    75 g
  • Vispgrädde
    250 g

TILLAGNING

  1. 1.  Koka upp riset i saltat vatten. Häll i mjölken, rör om. Koka upp på nytt och låt sjuda tills grynen är mjuka.

  2. 2.  Tillsätt frusen puré och låt purén smälta och svalna. Rör i uppvispade ägg, socker, vispgrädde, citron och kardemumma. Smaka av.

  3. 3.  Häll gröten i smorda formar eller bleck.
    Grädda i konvektionsugn 175˚ C, ca 45 minuter.

    8 portioner är lagom i en 2 lit form.
    24 portioner är lagom i ett GN 1/1 65 mm.

    Jordgubbssås
    1.  Blanda vatten och potatismjöl. Låt sjuda upp. Tillsätt med socker.

    Grov patékonsistens: Se ovan.

    Timbalkonsistens: Se ovan eller Manna à la Malta, se MRS.
    Servera med jordgubbsås och vispad grädde.

    Gelékonsistens: Manna à la Malta, se MRS, servera med jordgubbsås och vispad grädde.

    Flytande konsistens: Jordgubbssoppa, se MRS, servera med vispad grädde.

    MRS = Mätt Rätt & Slätt

  4. TIPS!
    Servera risgrynskakan med jordgubbssås och vispad grädde.

  5. Risgrynskaka med smak av aprikos, serveras med  jordgubbssås och vispad grädde. Perfekt att bjuda på som dessert! 

Näringsvärde per portion (400g)

  • Energi (kcal)
    338,67 kcal
  • Energi (kJ)
    1417,27 kJ
  • Fett
    19,63 g
  • Enkelomättade fettsyror
    5,37 g
  • Fleromättade fettsyror
    0,92 g
  • Mättade fettsyror
    11,32 g
  • Fibrer
    1,89 g
  • Järn
    0,89 mg
  • Kalcium
    158,47 mg
  • Kalium
    392,02 mg
  • Kolesterol
    150,25 mg
  • Kolhydrater
    31,44 g
  • Disackarider
    22,47 g
  • Monosackarider
    4,23 g
  • Sackaros
    17,70 g
  • Magnesium
    24,72 mg
  • Natrium
    99,42 mg
  • Niacin
    0,52 mg
  • Protein
    8,31 g
  • Riboflavin
    0,31 mg
  • Tiamin
    0,10 mg
  • Vatten
    293,48 g
  • Vitamin B12
    1,03 µg
  • Vitamin B6
    0,14 mg
  • Vitamin C
    35,30 mg
  • Vitamin D
    1,26 µg
  • Vitamin E
    3,94 mg
  • Zink
    1,08 mg
Alla näringsvärden

Energifördelning

Produkter som inkluderas i receptet