INGREDIENSER
Välj antal portioner
- Socker3 dl
- Vetemjöl2,50 dl
- Vaniljsocker2 msk
- Salt1 krm
- Ägg3 st
- Mandelmassa100 g
- Smör eller margarin150 g
- Saffran0,50 g
- Bärsås
- Hallonpuré FINDUS 3748 eller
- Vatten6 dl
- Potatismjöl/tapiokastärkelse1,50 dl
- Socker5 msk
TILLAGNING
1. Blanda socker, mjöl, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen. Riv mandelmassan och vänd ner den i smeten.
2. Smält matfettet och rör i saffranet, tillsätt till smeten. Smörj en form med avtagbar kant och mjöla. Tillaga i ugn 200°C, 18-23 minuter.
Grov patékonsistens: Se ovan.
Timbalkonsistens: Blanchmangé med sås, se MRS.
Gelékonsistens: Se timbalkonsistens.
Flytande konsistens: Hallonsoppa, se MRS, servera med grädde smaksatt med saffran.
MRS=Mätt Rätt och Slätt.
TIPS!
Servera kakan ljummen eller kall tillsammans med bärsåsen (se recept ovan).Kladdkaka med smak av saffran, servera kakan med en ljuvlig bärsås till. Perfekt på kakbuffén under julen, eller till vilken fika som helst.
Näringsvärde per portion (400g)
- Energi (kcal)420,46 kcal
- Energi (kJ)1759,28 kJ
- Fett16,72 g
- Enkelomättade fettsyror5,15 g
- Fleromättade fettsyror1,36 g
- Mättade fettsyror8,95 g
- Fibrer1,82 g
- Järn0,79 mg
- Kalcium30,90 mg
- Kalium130,17 mg
- Kolesterol99,60 mg
- Kolhydrater61,40 g
- Disackarider37,96 g
- Monosackarider3,11 g
- Sackaros37,59 g
- Magnesium24,84 mg
- Natrium153,38 mg
- Niacin0,47 mg
- Protein4,84 g
- Riboflavin0,13 mg
- Tiamin0,06 mg
- Vatten116,72 g
- Vitamin B120,26 µg
- Vitamin B60,07 mg
- Vitamin C24,66 mg
- Vitamin D0,33 µg
- Vitamin E2,80 mg
- Zink0,59 mg